#ParaulaValenciana

Els valencians tinguem una dificil barreja en la nostra identitat. De íbers vam passar a romans, i de romans una llarga temporada amb turbant i mesquita. Va ser la conquesta dels aragonesos la que ens va canviar una vegada més i fins ara. Dels pobladors de la Corona d’Aragó els àrabs van aprendre les seues llengues i ara mateix som un bressol de cultura que no ens deu avergonyir mai més.

Ja fa quasi una década que visc a Catalunya. dels catalans he aprés moltes coses bones, però sense dubte he aprés a valorar molt aquelles que els valencians no som capaços de valorar. El nostre menjar, la nostra industria motejada d’artesania, la nostra idiosincràcia. Sense dubte algún som únics.

Els valencians som molt més que Fòrmula 1, aeroports sense avions, presidents automòmics que tenen amics amb bigot i boscos descuidats que acaven sent past del foc.

Els valencians som foc, foc de falla, foc de crítica i sàtira. Els valencians som un poble que hem de crèixer unit, i que tinguem que marcar-nos els objectius amb visió crítica, sí, però constructiva.

Fartons, orxata, taronges, i falles.
També el Ball de la Moma, La Madalena, i les Fogueres de Sant Joan, i la pirotècnica.
Més enllà de la festa està el nostre arròs, i les espardenyes valencianes dites «de Careta».

Els valencians diguem eixir, i diguem també creïlla. Els valencians usem la paraula pitxer, per plenar un got d’aigua…

Els valencians, benvolgut/da lector/a, tinguem les nostres paraules, la nostra riquessa, i la nostra cultura. No ens deguem d’avergonyir d’ella ni censurar a qui parla «chellano». L’esforç de la nostra cultura parteix d’un gest, i el de hui per a mi es el de lluïr la nostra identitat més enllà del color polític.

Esteu convidats tots a participar amb la cultura valenciana lliures de tot prejudici: Som Valencians

Escribe tu opinión aquí:

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.